Инициативи, които сме предвидили за месец Ноември

По повод  Международния ден без тютюнопушене, Превантивно – информационен център  Хасково и РЗИ – Хасково организират антицигарена акция под мотото „Да спечелим заедно! Един месец без никотин“. На 16 ноември от 12:00ч. на пл. “Атлантически“ доброволци и специалисти от ПИЦНВ Хасково ще провокират пушачите да се откажат от вредния навик поне за ден,  и  ще раздават информационни флаери и рекламни артикули, а експерти от РЗИ ще измерват съдържанието на въглероден монооксид и карбоксихемоглобин в издишания въздух.
В същия ден от 14:00 ч. специалистите от ПИЦНВ и доброволците към него ще засадят 10 дръвчета на парковия терен пред бившия магазин „Аско Деница“ на бул. „Раковски“. Към тях ще се включат и ученици от ПГДС „Цар Иван Асен II”. Инициативата се осъществява със съдействието на Община Хасково.
     Втората инициатива е по повод Световния ден за възпоменание жертвите при ПТП – 20 ноември. Превантивно-информационният център по наркотични вещества Хасково е съпричастен в отбелязването на този ден, защото много от катастрофите са предизвикани в резултат на употреба на психоактивни вещества.
На 20 ноември ПИЦНВ Хасково организира среща – беседа на представители на Пътна полиция Хасково с ученици от ПГТАТ “Никола Й. Вапцаров“. След срещата учениците ще участват в демонстрация с алкоочила в учебен автомобил в двора на училището. Очилата симулират сетивност при шофиране под въздействието на алкохол между 0,7 и 1,1 промил алкохол. В края на инициативата бели балони ще отлетят във въздуха в памет на жертвите на пътя.
       На 29 ноември от 13:30 ч. в голямата зала на Младежки център- Хасково Превантивно-информационният център по наркотични вещества ще проведе образователна среща-беседа с Явор Колев – директор „Информационни технологии и Киберпрестъпност“ към ЗК „Лев Инс“- София. Срещата ще бъде с ученици от 5 до 7 клас, а темата на дискусията ще бъде киберсигурност, дигитална грамотност и безопасно поведение в интернет. Събитието е част от националната кампания на компанията „Пази детето в интернет“. Целта на събитието е да предпазим децата от опасностите в дигиталното пространство преди те да са се случили. 


Паралелно с инициативите, екипите на ПИЦВН – Хасково провеждат интерактивни обучения за превенция по психоактивните вещества във всички учебни заведения на територията на Община Хасково.