ПЪРВА НАЦИОНАЛНА КОНФЕРЕНЦИЯ ЗА МЛАДЕЖИ – ДОБРОВОЛЦИ

Специалисти и доброволци от ПИЦНВ – Хасково взеха участие в Първата национална конференция за младежи-доброволци под мотото „Аз съм млад и избирам живота”, която се проведе на 20 и 21 май в гр. Кърджали. В нея участваха доброволци от над 10 Превантивни центъра в страната. Домакини на събитието бяха ОСНВ и ПИЦ – гр. Кърджали

Сред темите, които бяха разисквани на форума са „Смисълът на доброволчеството и неговото социално значение, доброволчеството като лична кауза, ролята на доброволците в училище и др.

В първия ден от конференцията младежите – доброволци към Превантивно – информационните центрове от различните градове представиха своите добри идеи и практики. Вторият ден имаха възможност да работят в екипи и да създават иновативни дейности за превенция насочени към различни таргет групи, като използват метода на Едуард де Боно – „Шест мислещи шапки“.

В края на двудневната конференция младежите приеха и подписаха декларация, в която едно от техните искания е Националните държавни и общински власти да признаят, подпомагат и съдействат за работа на младите хора в превенция на разпространението и употребата на психоактивни вещества. Да подкрепят създаването на мрежа от доброволци, като част от възможните решения за справяне с предизвикателствата пред младите хора в съвременното общество. Пожелаха си „До нови срещи“!